Kom med til udvælgelseskonkurrencen

Den 16. maj 2025 afholdes den danske udvælgelseskonkurrence til Bocuse d'Or under Madens Folkemøde. Her skal fire talentfulde kokke kæmpe om muligheden for at repræsentere Danmark ved Bocuse d'Or Europe 2026 og potentielt gå videre til den prestigefyldte finale i Lyon. Konkurrencen foregår under Madens Folkemøde og alle er velkomne. Læs mere her.

Konkurrencen

Konkurrencen er kulminationen på måneders intensiv forberedelse, hvor hver kandidat har forfinet sine teknikker, udviklet unikke smagskombinationer og trænet utallige timer sammen med deres commis. På dagen skal de demonstrere ikke blot deres tekniske færdigheder og kreativitet, men også deres evne til at bevare overblikket under pres.

Kandidaterne skal tilberede to hovedretter til 10 personer inden for 5,5 time. De har 5 timer til afleveringen af første ret og herefter 30 minutter til aflevering af anden ret. Hver kandidat medbringer selv diverse udstyr udover det, der stilles til rådighed i køkkenerne. Der skal desuden udarbejdes et enkelt printet menukort til dommerpanelet.

Opgaven

  • 1. RET: Sandart fra Aquapri og skaldyr fra Fiskerikajen

    Den første udfordring tester kokkenes evne til at arbejde med delikate, danske ferskvands- og havråvarer. Hovedingredienserne er sandart og østers, som skal transformeres til en varm ret anrettet på tallerken, hvor alt skal være spiseligt.

    Hver kandidat får udleveret:

    2 stk. sandart á ca. 3 kg

    3 kg blåmuslinger

    25 østers

    Kandidaterne skal kreere to garniturer og én sauce:

    Første garniture skal indeholde blåmuslinger

    Anden garniture skal være vegetarisk

    Saucen kan serveres individuelt i saucekande, og retten skal præsenteres på hvide, runde porcelænstallerkener efter eget valg.

    Denne ret udfordrer kokkene til at fremhæve de subtile smagsnuancer i de friske fiske- og skaldyrsingredienser, samtidig med at de skal skabe en harmonisk balance mellem fisk, skaldyr og grøntsager. Præcision i tilberedningen er afgørende for at bevare sandartens delikate tekstur og smag, mens østersene bidrager med havets mineralske noter.

  • Løgismose Label Rouge Kylling

    2. RET: La Label Rouge Kylling fra Løgismose

    Den anden ret centrerer sig omkring den prestigefyldte franske kvalitetskylling, La Label Rouge, og tester kandidaternes evne til at arbejde med fjerkræ og indmad.

    Hver kandidat får udleveret:

    2 kyllinger (La Label Rouge)

    300 g kyllingehjerter

    300 g kyllingelever

    Kokkene forventes at præsentere to forskellige stykstege - én med bryst og én med lår, og skal desuden tilberede tre garniturer og én sauce:

    Første garniture skal indeholde indmad

    Anden garniture skal være vegetarisk

    Tredje garniture skal være vegetarisk

    Retten skal serveres varm på fad, hvor dekorative elementer må indgå, men på tallerkenen skal alt være spiseligt. Alt skal være på fadet, og der vil være to kokke til at hjælpe med den efterfølgende anretning på 10 tallerkener.

    Denne ret giver kandidaterne mulighed for at vise deres respekt for råvarerne ved at udnytte hele kyllingen, fra bryststykker til de mere rustikke lår og den smagfulde indmad. Udfordringen ligger i at forene disse forskellige elementer til en sammenhængende ret, hvor hver ingrediens kommer til sin ret, samtidig med at de vegetariske garniturer bidrager med kontrast og kompleksitet.

    Dommerpanelet vil vurdere kandidaterne på teknisk perfektion, smagskombinationer, kreativitet, præsentation og effektiv udnyttelse af råvarerne. Den kandidat, der bedst formår at balancere tradition og innovation, samtidig med at skabe mindeværdige smagsoplevelser, går videre til at repræsentere Danmark på den internationale scene.

Deltagerne

  • Jens Vincent, Domæne

    Jens Vincent

    Alder: 37 år
    Nuværende position: Køkkenchef, Restaurant Domæne, Herning
    Commis: Rasmus Hafgaard

    Jens er køkkenchef på Restaurant Domæne i Herning, hvor han dyrker sit nordisk inspirerede køkken. Hans karriere startede på Ti Trin Ned (2011-2015), og han har siden arbejdet på Kellers Park og som sous chef på Tree Top Restauranten før sin nuværende position.

    Jens beskriver sin kulinariske stil som "ren, enkel og smagfuld" med fokus på nøje udvalgte råvarer og klassiske teknikker. “Det jeg brænder allermest for er den perfekte service i restauranten. Jeg er stor fan af orden og kontrol. Jeg elsker når det hele spiller og er super orkestreret, ordentligt og kontrolleret dejligt for både gæster og for os i køkkenet. Det tror jeg er en god styrke at have med til konkurrencen.

    Jeg var med som supporter til Bocuse d'Or Lyon i år, da Sebastian stillede op. Efter at have oplevet den elektriske stemning, vidste jeg, at jeg måtte tage udfordringen op. Det må være den vildeste følelse at stå i boksen dernede - og i øvrigt en unik mulighed for at udvikle sig som kok og sætte sine evner på prøve i et internationalt format.

    Rasmus er kommet med i køkkenet med under en måned til konkurrencen uden tøven, hvilket må siges at kræve noget mod og dedikation.

    På mange måder er han en kæmpe redning for hele min deltagelse, og der skal lyde en stor tak til både ham og restaurant Mota for godvilligt at ”låne ham ud”.

  • Kristoffer Madsen

    Alder: 29 år
    Nuværende position: Assisterende køkkenchef, Molskroen
    Commis: Magnus

    Kristoffer er assisterende køkkenchef på Molskroen, og en del af kokkelandsholdet. Hans karriere inkluderer erfaring fra HOS, Sortebro Kro og Ti Trin Ned, hvor han har forfinet sin tilgang til gastronomi med fokus på bæredygtighed og lokale råvarer.

    Hans meritter omfatter blandt andet guld til Rising Star 2025 og Kartoffelprisen 2023, to meget stolte konkurrencer i Danmark.

    "Jeg stiller op til Bocuse d'Or for at teste mig selv og måle mig mod nogle af de dygtigste konkurrencekokke. Det er en kæmpe ære at være deltager, og jeg glæder mig til at vise, hvad det er vi har trænet på.

    Min commis Magnus er en ung fyr der bare har masser af gåpåmod. Vores dynamik er virkelig fin. Han er god til at lave selvstændigt arbejde, selvom han bare er 19 år. Jeg er meget stolt af at arbejde med ham, og jeg stoler 100% på ham. Han bringer en helt særlig ro med hans konkurrencegen. Men han har også god erfaring som deltager til fynsmesterskaberne og guld til DM for kokkeelever."

  • Christian Wellendorf

    Alder: 29 år
    Nuværende position: Køkkenchef & Partner, Babette, København
    Commis: Gustav Spurré

    Christian er køkkenchef og partner hos Babette i København. Udlært fra Restaurant Babette i Vordingborg i 2017, har han erfaring fra Falsled Kro og er siden 2019 kaptajn for Danmarks Kokkelandshold.

    Hans konkurrencemeritter inkluderer guldmedalje og Bedste Commis ved Bocuse d'Or 2019 som assistent for Kenneth Toft Hansen, samt bronze ved World Skills Abu Dhabi 2017.

    "Det er et kæmpe privilegium at være i de rammer, som Bocuse d'Or Danmark stiller til rådighed. Der er meget få steder, hvor man kan få lov til at dygtiggøre sig så meget, så koncentreret og med så stor opbakning. Min passion for kokkekunsten er at skabe minder. Først og fremmest for mig selv, men også for de mennesker der er omkring mig."

    "Jeg føler mig meget privilegeret over, at en ung kok som Gustav har lyst til at være med på den her rejse. Han er målrettet, ambitiøs, fokuseret, ikke bange for at tage fat, og så er han rolig. Vi minder lidt om hinanden, og på vores lille hold tror vi på, at det er den rigtige kombination."

  • René Trane

    René Trane

    Alder: 34
    Nuværende position: Køkkenchef på Broløkke Herregård
    Commis: Anna

    René er køkkenchef på Broløkke, hvor han udforsker sin passion for nordisk mad med franske teknikker og asiatiske smagsnuancer. Hans kulinariske rejse begyndte i Frankrig, hvor han tog til som ung for at gå i lære.

    Inspireret af mentorer som Torsten Vildgaard, Thomas Pasfall og Jack Cramer, kombinerer René det bedste fra forskellige verdener: den nordiske finesse, det franske køkkens grundighed og det asiatiske køkkens dybe umami.

    "At stille op til Bocuse d'Or har været en drøm, siden jeg var i folkeskolen. Som 16-årig tog jeg til Frankrig for at gå i lære, med ambitionen om en dag at blive blandt verdens bedste kokke. Nu, 16-17 år senere, prøver jeg at realisere den drøm. Til udvælgelseskonkurrencen vil jeg præsentere et tema omkring det danske egetræ og naturens cyklus, med fokus på den grønne linje og bæredygtighed. Alt bliver brugt i mine serveringer – fra kyllingens indmad til de yderste blade.

    I min forberedelse til konkurrencen fokuserer jeg ikke kun på madlavningen, men også på mental træning. Jeg bruger åndedrætsøvelser og yoga for at finde balancen mellem krop og sind. Det er afgørende at kunne bevare roen under pres og holde fokus time efter time. Samarbejdet med min commis Anna er præget af humor og gensidig respekt. Hun har en naturlig ro og sans for detaljen, som komplementerer min erfaring og tekniske viden perfekt."